НЕК да се хвали с печалба, след като се разплати

Над 100 млн. лв. ще бъде печалбата на НЕК за тази година. В същото време се оказва, че компанията има към АЕЦ „Козлодуй“ 60 млн. лева просрочени задължения. Очакванията, свързани с нормалната счетоводна и бизнес практика у нас, са едно дружество да оповестява печалбата си, след като се разплати с доставчиците си. Пък било то и НЕК.
Компанията има дългове към други институции – било то банкови или търговски. Колко са те обаче, засега от ръководството й мълчат. Така на практика излиза, че общественият доставчик обявява печалба, която не му принадлежи. Нещо повече - благодарение на статута си дружеството поне с един от контрагентите си ще се издължи с година или повече закъснение. Другите, както се казва, да се готвят.
Спасяването на печелившата НЕК обаче може да завлече друго, истински печелившо дружество – АЕЦ „Козлодуй“, и да предизвика нова „спасителна“ операция.
А ако догодина се приеме идеята под шапката на НЕК да бъдат обединени държавните производствени мощности, то тогава атомната централа може само да сънува за тези пари, защото те ще влязат в общия кюп, под обща шапка. Ако обаче бяха платени навреме, можеше да отидат за допълнителни подобрения в работата на двата реактора, без който страната ни не може.

Станете почитател на Класа