Как да конкурираме китайците

Водещи икономисти и фондация „Ханс Зайдел“ ни съветват да се ориентираме към пазарите в Русия, Китай и Бразилия. Като допълнителен стимул за конкурентоспособността на българските стоки те виждат съвместни действия на наши производители с известни мултинационални компании, които вече присъстват на съответния пазар.
Звучи доста примамливо по няколко причини. Първо, пазарите в Русия, Китай и Бразилия са едни от най-големите в света. Поради това към тях са насочени и основните усилия на международните корпорации, които със зъби и нокти стоят на пазара и се стремят да увеличат дела си, а заедно с него – и продажбите и печалбите. Начинът за постигане на целта е, като се предлагат все по-нови и качествени продукти.
Сега идва ред на българските фирми, които ще завоюват многомилионните, но и претенциозни пазари. Това според икономистите ще стане с помощта на интернационални вериги от магазини и компании.
Схващането обаче, че въпросните корпорации ще ни отстъпят част от своя пазар дори и стоките ни да са от най-качествените, е, меко казано, наивно. По-вероятно е нашите фирми да стъпят на съответните пазари като подразделения на големи международни компании, под тяхната марка и заради тяхната печалба.

Станете почитател на Класа