Службата като бизнес без подаръци и сантименти

Ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ с голяма благодарност към своите служители съобщи вчера, че инициативата „Моят подарък за НКЖИ“ е донесла над 1,8 млн. икономии от заплати. Кампанията стартира през миналата година и работещите бяха призовани да излизат в неплатен отпуск, за да се облекчава финансовото състояние.
Много мило, почти по детски звучи това съобщение. Само че не сме в детската градина, а става дума за уважавана държавна компания, в която се трудят около 15 000 души. Тази фирма сега преговаря за 250 млн. лв. заем със Световната банка, бенефициент е по една от най-тежките оперативни програми, каквато е „Транспорт“, провежда търгове за стотици милиони... Т. е. обществото очаква в НКЖИ да се извършва много работа. А както добре е известно, когато става въпрос за бизнес, сантиментите някак си не звучат сериозно.
Ако действително тази фирма би могла да функционира с по-малко човекодни, значи излишният персонал трябва да бъде освободен. Ако работата ще върви с ограничаване на разходите, включително и на представителни, тогава да бъдат намалени. Просто и ясно е.
Мениджмънтът да се хваща в ръце, да организира работата по правилата на бизнеса. И да не се лови на наивни PR кампании!

Станете почитател на Класа