Регулаторните режими отново се възпроизвеждат

Въпреки плановете, записани в Националната програма за реформи, до 2020 г. да се намали с 20 на сто административната тежест за бизнеса, у нас регулациите продължават да са сериозна пречка и ограничават пълноценното участие на бизнеса в развитието на икономиката. Според изследване на БСК административната тежест се е увеличила двойно, и то благодарение на режими, които не са нормативно регламентирани. У нас има 5 закона, които определят правилата, на които трябва да отговарят регулациите за бизнеса, но липсва реален синхрон по прилагането им, казват от камарата.
Липсата на електронен регистър за регулациите с нищо не допринася за улесняването на предприемачите. Според председателя на БСК Божидар Данев „администрацията не направи нищо съществено през последните 7 години, за да имаме адекватен действащ регистър". Преди три години БСК предостави списък с 62 закона, които трябва да бъдат променени, за да се синхронизират правилата за регулиране, но до момента нито един от тях не е променен.
Затова пък администрацията на всяко ниво – и централно, и местно, демонстрира свойството си да се възпроизвежда, бълвайки нови и нови режими, на които трябва да се подчиняват всички, които са икономически активни.

Станете почитател на Класа