Анализът, който опорочи „Стара планина“

Скандалът със заловената соя в месни продукти „Стара планина“ ще очаква развръзката си в Австрия. Според браншовата асоциация у нас анализът бил качествен, а не количествен. Т.е., ако е хваната соя, тя е в нищожни количества и е в овкусителите. Дори така да е, има соя, което опорочава идеята, контрира министър Мирослав Найденов.
Кой е крив и кой прав, засега е трудно да се каже. Трябва обаче да припомним, че стандарт „Стара планина“ не беше създаден по стандартната процедура, а беше плод на споразумение между аграрното ведомство и месопреработвателите. След няколко работни срещи бяха уточнени рецептурите на продуктите. Действително по този начин и двете страни спестиха поне 1 година време, доста работни групи и купища документи. Процедурата за защита на един стандарт в единствения лицензиран за това Институт за стандартизация е сложна и продължителна дейност.
Сега обаче и двете страни нямат друг изход, освен да седнат около една маса и да си уточнят подробностите и детайлите около стандарта. Колкото и време да им струва това.


Станете почитател на Класа