Играта на криеница за АЕЦ „Белене“ не е в наша полза

Срокът за изграждането на АЕЦ „Белене“ бе удължен с нов анекс за още шест месеца, научихме от руската „Росатом“. По стара традиция, разбира се, за новата договорка обществото разбра не от българските институции, ами от руските. Така говоренето за прозрачност в енергетиката у нас остава само пред микрофоните, но това е друга тема.
Всъщност, единственото лошо последствие от подписването на нов анекс за втората ни ядрена централа е, че няма да се спазят обещаните срокове за строежа й.
Така или иначе, те бяха изпуснати отдавна. От мълчанието си обаче институциите в страната са на път да загубят още повече. Защото подобно поведение показва на западните компании единствено несигурност за проекта. А това прави още по-трудна задачата на правителството да привлече европейски инвеститори за строежа.
Единствената логична причина да не се обявява публично удължаването на срока на договора, изглежда, е липсата на разбирателство с руснаците от „Атомстройекспорт“ по отношение на цената на проекта. Ако има и други – нека си го кажат. А с подобно забавяне едва ли ще може да се понижи стойността на АЕЦ „Белене“. Напротив - обратното е почти сигурно.

Станете почитател на Класа