Решенията на ДКЕВР винаги са окончателни

Поредното доказателство, че е само загуба на време, пари и нерви да обжалваш решение на енергийния и водния регулатор пред съда, е факт. Въпреки решението на Върховния административен съд, че таксата от 80 лева за повторно включване на електрозахранването на длъжници, искана от „ЧЕЗ Електро“ е законна, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ отново обяви, че таксата ще такава, каквато той реши.
С две думи – тя ще е 19 лева, ако абонатът се е издължил, и 38 лева, ако иска да му включат тока веднага. Решението на ДКЕВР като че ли обслужва интереса на гражданите.
Ако обаче това беше така, изобщо нямаше да се стига до съдебни дела. Защото е работа на енергийния регулатор да упражнява контрол върху дейността на ЕРП-тата, както и да следи техните услуги да бъдат съобразени с разходите на компанията.
Колко точно проверки обаче е направила регулаторната комисия и на кого? За да се стигне дотам, задължително трябва да стане инцидент някъде – например по Черноморското крайбрежие.
И след като не проверява работата на тези, чиито цени регулира, защо ДКЕВР очаква някой да спазва решенията й, особено след като тя не зачита съдебните?

Станете почитател на Класа