ЕК пак ни предупреждава за монопола

Битката за наземното обслужване и броя на операторите на летище София се води от 2009 година. През декември получихме предупреждение да либерализираме условията по търговете за наземните оператори на аеропорта и срок за отговор от 2 месеца. Дали и какво точно е отговорило Министерството на транспорта, засега е тайна.
Но 10 месеца по-късно ЕК отново ни напомня с типичния си дипломатичен език, че условията за достъп на операторите до наземното обслужване „са неподходящи“. Уточнява се също, че става въпрос за цената на услугите по кетъринга, зареждането с гориво на самолетите и обслужването на багажа на пътуващите. В искането си Европейската комисия отново припомня, че е недопустимо сред кандидатите за оператори да няма конкуренция, която довежда закономерно до по-ниски цени за пътниците, а и за зареждането на самолетите.
Самото столично летище пък досега беше известно с високите такси на обслужване, затова при метеорологична обстановка, неподходяща за кацане, някои чужди превозвачи се насочват директно към Солун, очаквайки същия подход и от другите писти в Пловдив, Бургас и Варна.
Сега Брюксел дава срок от още две месеца, после летището отива като ответник в съда на Европейския съюз.

Станете почитател на Класа