За студеното парно и горещите сметки

Топлофикациите са намалили с около една трета доставките на топлоенергия за абонатите си за последното десетилетие. Причината за това е работата на топлинните счетоводители и прилаганите мерки за енергийна ефективност, сочи анализ на експерти. В него обаче никъде не се споменава за проблемите на централизираното отопление и как хората в София допреди година-две отказваха да плащат за джакузитата на шефовете на парното.
Отделно от енергийния регулатор непрекъснато обясняват как ново поскъпване на топлото ще го направи по-скъпо от тока и хората ще се откажат от услугата. Е, поскъпването е факт, след като от юли топлоенергията скочи, и то най-много в столицата – с близо 20%. В София и абонатите са най-много, а на самата топлофикация, макар да присъединява нови клиенти, все не й достигат парите.
Сега вариантите за идващия зимен сезон са два – или хората ще се откажат от услугата, или ще я използват значително по-малко. А в крайна сметка топлинните счетоводители пак ще отчетат повишаване на енергийната ефективност.
Крайно време е обаче едно пространно проучване да направи връзка между „рапортуваните“ резултати от енергоспестяването и повишаващата се заболеваемост през отоплителния сезон.

Станете почитател на Класа