„Мелроуз“ в Параграф 22 за добива на по-евтин газ

„Мелроуз рисорсиз“, шотландската компания, която откри значителни залежи на природен газ край Каварна, все още няма концесионни права за добив на суровината. „Булгаргаз“ пък още не е подписал с „Газпром“ дългосрочен или някакъв друг вид договор за доставка на природен газ от началото на 2011 г. Очакванията са, когато документът бъде подписан, цените на руските доставки да се качат. Подобно увеличение трябва да се компенсира с добив на по-евтин газ от находището в нашия черноморски шелф.
Няма обаче юридическа формула, по която „Булгаргаз“ да купи гориво от „Мелроуз“, защото официално шотландците нямат право да добиват газ, докато не получат концесия за добив. Договорът щял да бъде подписан всеки момент. Но и договорът за доставки с „Газпром“ вече трябваше да е подписан, защото в противен случай от 1 януари 2011 година в страната няма да постъпи и 1 кубичен сантиметър от горивото, с което работят почти всички топлофикации в страната.
И ако преговорите с „Газпром“ не зависят изцяло от нашата воля, то за концесията на „Мелроуз“ няма такова оправдание. Просто сами си пречим, като майсторски прилагаме Параграф 22.

Станете почитател на Класа