Много потенциал без реализация

България има потенциал за развитие на СПА туризма. При това всеки втори хотел в страната вече е сложил престижното наименование СПА. Дотук ще си кажем - перфектна реализация. Но не съвсем. Стандарти в СПА туризма у нас все още липсват, не се знае на какви критерии трябва да отговарят тези хотели и комплекси. А сертификатите за СПА се получават от знайни и незнайни български и европейски институции и центрове.
У нас от повече от половин година се работи по промените в Закона за туризма и наредбата за категоризация, където се очаква да включат подготвяните стандарти за СПА. Все още чакаме.
В добавка България не експлоатира водните си минерални ресурси, дори в София потенциалът за този вид туризъм не се развива, какво остава за малките населени места, чиито извори изтичат свободно в ливадите или вече пресъхват, или се унищожават. Не на последно място обаче е фактът, че никой не е чувал за такава дестинация. За съжаление същото можем да кажем и за културно-историческия, еко и селския и другите алтернативни видове туризъм.
Вместо това вече 20 години акцентираме върху морския и планинския туризъм, върху плажуващия и ски турист. А те се превърнаха в нашия автентичен образ на евтина дестинация.

Станете почитател на Класа