Независима ли е ДКЕВР от решенията на съда?

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за пореден път доказа, че съдебните решения не се отнасят до нейните решения. Въпреки че „Булгаргаз“ доказа правотата си през юли 2008 година да поиска по-високо увеличение на цените на природния газ за вътрешния пазар, преди дни енергийният регулатор отново утвърди собственото си решение за по-ниски цени, но със задна дата, така че те да останат в сила.
За „Булгаргаз“ остава възможността отново да обжалва това решение на регулатора. Но като се има предвид дългата и тромава процедура в съда, на магистратите от ВАС вероятно ще са необходими още една-две години, за да излязат с поредно свое решение, което сигурно няма да е по-различно от досегашните... Можем да се досетим за продължението. Регулаторът отново ще смени мотивите и ще продължи да изпълнява собствените си решения, а не тези на съда. С две думи – да развива независима дейност, особено от Върховния административен съд.
Излиза, че единствено и само за енергийния регулатор съдебните решения не са задължителни дори когато те излизат не от кой да е, а от ВАС.
За ДКЕВР специално това вече се превръща в рецидив. За „Булгаргаз“ или за някой от другите жалбоподатели срещу решенията на регулатора дори и след решение на съда остава единствено моралното удовлетворение.

Станете почитател на Класа