Управлението на отпадъците - втора петилетка на дневен ред

Дейностите по управление на отпадъците досега се изразяваха единствено в тяхното струпване тук и там. Решението, за което главно се говори - да бъдат изградени както депа за тяхното съхранение, така и сепариращи инсталации и, не на последно място – заводи за преработката им, засега остава във виртуалната реалност.
При това всеки опит да бъде въведен ред среща яростната съпротива на местните власти и кметовете, защото струва пари, които те трябва да отделят, а не някой да им даде.
В София се говори за изграждане на завод за преработка на боклука още откакто Стефан Софиянски беше кмет – преди 2005 г. Тогава бяха проведени и няколко конкурса, но практически последици и досега няма. Единственият видим ефект са инсталациите за сепариране на сметта, които действително намаляват нейното количество, но тя продължава да се трупа. В добавка – още през 2009 г. изтече срокът, в който трябваше да се построят съвременни депа за отпадъка в цялата страна.
Затова е крайно време кметовете да въведат ред при събирането, съхранението и преработката на отпадъците, вместо да търсят вината в кризата, правителството или космическите влияния. В противен случай скоро може да се окажем затрупани от боклук. А и санкциите на ЕС няма да го разчистят.

Станете почитател на Класа