Търг без наддаване и с предизвестен провал

Както се и очакваше, в първия търг за площадката на металургичния комбинат „Кремиковци“ нямаше кандидати да го придобият на „скромната“ цена от 565,5 млн. лева, още по-малко пък – да наддават. Както „Класа“ прогнозира преди ден, ако има купувачи, те ще чакат оценката да падне поне с първите 20 на сто до около 440 млн. лева. Според експерти това е по-реална цена.
По каквито и счетоводни стандарти да са оценявани активите, цената от стотици милиони за неработещо предприятие е прекалена. Да не забравяме, че цялото дружество заедно с 42-та му съставни завода бе приватизирано за 1 долар, а за да се осъществи сделката, тогавашното правителство на СДС му подари и 680 млн. лева, за да се разплати с „Булгаргаз“ и НЕК.
Да не забравяме също, че тогава най-силният кандидат, на който се възлагаха надежди, бе турската компания „Ердемир“. Нейните експерти обаче казаха, че не могат да поемат дълговете, ако те надхвърлят скромните 10 млн. долара. Затова купувач на дружеството стана българската „Дару метълс“, за която дори не се знае дали плати и прословутия долар. Защо сега да е по-различно?

Станете почитател на Класа