Колко ще трябва да платим за „Бургас – Александруполис“?

След като близо година Русия ни убеждава, че проектът за пренос на руски петрол от Бургас до Александруполис е добър във всяко отношение, включително и екологично, сега предлага да отпаднат транзитните такси. Любопитна позиция. При положение че най-солидният аргумент в защита на участието ни в петролопровода бяха 35-те милиона долара годишно, които щяхме да печелим именно от транзита през наша територия. Морският транзит вече е разпределен и не включва български танкери.
Сега се очаква, първо, да инвестираме неколкостотин милиона евро, а после да има възвръщаемост чрез дивидентите, при положение че съоръжението ще е печелившо. Така българският дял в съоръжението сигурно ще се изплати някъде към 2100 година.
Нищо чудно на следващ етап от преговорите Русия да каже: Брегът си е ваш, ако има нефтени разливи – оправяйте се! Нали получавате дивиденти?
Българската позиция зависи от резултатите от международната екологична оценка на проекта. Но все пак е интересно - колко в крайна сметка ще трябва да плати България за честта да мине петролопроводът „Бургас - Александруполис“ през нея?

Станете почитател на Класа