„ЧЕЗ Електро“ все пак плати дивидент на държавата

Спорът за това дължат ли собствениците на електроразпределителните дружества дивидент на държавата, или не е на път да се разреши. Като финална крачка в това отношение дойде вчерашното решение на „ЧЕЗ Електро“ да прeведе дължимия дивидент, и то от 2006 година, а не само за 2009 г.
ЧЕЗ държи електроснабдяването на над 1,7 млн. абонати в Западна България. Оказва се, че сумата, която принадлежи на държавата, е 41 млн. лева. Държавата обаче има по 33 на сто не само в електроразпределителното предприятие, в което основен собственик е ЧЕЗ, а и в останалите две.
Жестът на чешката компания е показателен, още повече че немската Е.ОН и австрийската ЕВН платиха пари само за 2009 г. При това и двете суми, които тези компании внесоха в хазната, са под 2 млн. лева. Самото плащане пък бе съпроводено от заплашителни вопли, че дори тази семпла сума ще остави компаниите без пари за инвестиции и проблемите с електроснабдяването ще се мултиплицират.
Само че, както всички знаем, нито едно от тези дружества не е дошло тук заради пейзажа, а за да развива сериозен бизнес със значителни печалби. И плащането на дивидент е част от бизнеса.

Станете почитател на Класа