И какво зависи от статута на курортите?

Какво значение има с какъв статут е даден курорт? Дали първо му се дава статутът, а след това идва застрояването, или обратно? Този въпрос прилича повече на един друг – кой ще дава парите?
Или е по-важно курортите просто да са хубави според общоприетите стандарти, макар и без статут. Някой дали е наясно с какъв статут е Давос например? Или да не знае къде той се намира?
Няма нужда да откриваме топлата вода - по принцип един курорт, град или каквато и да е агломерация не може да се превърне за една нощ от гето в лукс-квартал. Както очаквахме да стане с нашите черноморски курорти. И докато чакахме, ги застроихме нагъсто. В резултат получихме имиджа на евтина дестинация за секс и алкохолен туризъм.
Имиджът на който и да е курорт, а и неговият статут трябва да е резултат от обмислено направени инвестиции в продължение на години. Така че ролята на държавата не може да се изчерпва с раздаването на звезди на хотелите и на специални статути на курортите, а да следи как се развиват те. И да удря спирачки, когато е необходимо.
В противен случай ние може да си кръстим „национални“ маса курорти, но това няма да ги направи по-привлекателни - нито у нас, нито в чужбина.

Станете почитател на Класа