След евтините пътища идват скъпи ремонти

Цените, на които бяха спечелени конкурсите за трите отсечки от магистрала „Тракия“, не са тези, на които би могло да се направи аутобан с необходимото качество. Актуалната цена на километър в момента е между 2,5-3 млн. евро, а цените, които предложиха компаниите-победители в търговете, са около 2 млн. евро, коментира вчера пред БНР бившият председател на Браншова камара „Пътища“ Румен Йовчев. Като пример той посочи магистралния участък от Оризово до Стара Загора, където преди време се появили коловози и платното потъва.
За разлика от предишни години у нас в момента ударно се провеждат конкурси за ремонт и поддържане на пътища. Условията бяха променени, за да станат конкурсите по-прозрачни.
Различни обаче се оказват и цените, които предлагат компаниите. В борбата за оцеляване и за да спечелят поръчка, летвата на цената значително падна. Хубаво е, че бяха спестени десетки милиони лева. Дали обаче нивото на качеството също ще бъде свалено, предстои да видим, след като бъдат завършени тези обекти. Опитът досега показва, че в подобни случаи в началото се радваме на евтиното, а накрая все пак си плащаме двойно и тройно.

Станете почитател на Класа