АЕЦ „Козлодуй“ продължава традицията на НЕК

От няколко години АЕЦ „Козлодуй“ продава електроенергия на търговци и на потребители на свободния пазар - в страната и извън нея. Логиката в такива случаи е за вътрешните потребители да има преференции, а за външните – цените да са по договаряне над определен праг. В момента и за двата вида потребители АЕЦ-ът провежда търгове.
Проблемът е, че в началото на годината централата определи по-високи начални цени за потребители у нас, а сега, когато търгът е за регионалния пазар извън България, те са по-ниски с около 6 лева за мегават.
Така се стига до парадокса, че у нас директните клиенти на АЕЦ-а плащат повече за всеки мегават в сравнение с търговците, които искат да продават зад граница. От централата не дават обяснение. Но от търговска гледна точка изглежда, че вътрешните потребители субсидират външните.
Точно както преди време именно държавната НЕК продаваше ток на турската компания БОТАШ по 2,55 цента за квт, а на вътрешния пазар – по над 5 цента за квт. АЕЦ „Козлодуй“ просто продължава традицията.

Станете почитател на Класа