По цените ще ги познаете

От днес влизат в сила новите стандарти за месните продукти. Колбасите, луканките и т.н. хранителни артикули, които са произведени от месо, ще могат да носят специалния надпис „Стара планина“. В тях няма да има нито соя, нито смлени кожи или кости. С други думи - ще си струват цената, която, няма защо да се лъжем, ще е по-висока, отколкото на продуктите с трудно идентифицирани добавки. Но това е положението – който може да си го позволи, ще консумира качествени храни.
Тук обаче идва и логичният въпрос: дали разполагаме с мащабен контрол, който ще може да хване всеки опит некачествена стока да носи емблемата за качество? Истината е, че не е възможно до всеки производител да има и по един ветеринарен инспектор. Спомняме си, че в ръцете на земеделския министър попадна сирене с растителна мазнина, произведено от голяма мандра и с известна марка. Няма непробиваема система.
И понеже сега производителите ще оправдаят по-високите цени с подобаващо по височина качество, нека и глобите за нарушителите да са подобаващо драконовски.

Станете почитател на Класа