Е-обслужване по желание

Основата на електронното правителство е готова – това е така наречената единна среда за обмен на данни между администрациите. Само ако са „скачени“ с тази среда, различните министерства, общини и агенции могат да си обменят документи. След като тази система заработи в реален режим, ще се задейства възможността администрацията да не може да иска данни, които веднъж гражданинът или фирмата вече са давали на държавните или общинските органи по различни поводи.
На практика обаче се получава така, че никой не може да задължи една община, агенция или министерство да се включи към единната среда и в резултат – към портала на електронното правителство. Електронното правителство все още зависи от волята на местните бюрократи и чиновници.
Който иска, го прави, останалите ще си карат както досега, и то без да бъдат санкционирани. А фирмите и гражданите ще продължат да висят по опашки и да хабят време и нерви, защото при такава ситуация е очевидно, че който дължи местни данъци в Бургас, няма как да ползва електронните услуги например на община Бобов дол, защото отсреща липсва „входът“.

Станете почитател на Класа