„Кремиковци“ - безкрайното жонглиране с милиони и милиарди

12 години след приватизацията на металургичния комбинат „Кремиковци“ все още спорим за неговата цена. През 1998 година, когато предприятието стана частно, сделката бе за 1 долар, а държавата прехвърли по сметките му 680 млн. деноминирани лева, за да се разплати с НЕК и „Булгаргаз“. Тогава обаче „Кремиковци“ работеше. Все още.
През 2010 година дружеството бе обявено в несъстоятелност, а производството му - спряно. Както и по-рано основните му кредитори си останаха НЕК и „Булгаргаз“.
Стойността на производствената площадка и активите й обаче е 565,5 млн. лева, гласи заключението на консултантска къща „Амрита“. Според синдикалните лидери от КНСБ оценката е занижена, защото преди 10-12 години по баланс само активите на фирмата са били за над 2 млрд. лева.
Е, тогава защо се наложи държавният бюджет да му отпуска 680 млн. лева, за да си покрие вересиите? Този ход се оказа решаващ и за приватизацията на комбината.
Затова, както и да жонглираме с милионите и милиардите, от кандидат-инвеститора, украинската компания „Ворскла“ са прави да искат да видят дали всъщност „Кремиковци“ си е на мястото и след това да решават за цената.

Станете почитател на Класа