Арабска компания обмисля да купи собственика на Нова тв, „Виваком“

Арабска компания обмисля да купи собственика на Нова тв, „Виваком“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2024
  • Share:

Emirates Telecommunications Group Co. обмисля потенциално придобиване на източноевропейската компания United Group BV, тъй като търси по-нататъшно разширяване извън родния си пазар,съобщиBloomberg. В България United Group са собственик на Нова телевизия и „Виваком“. E&, както е известен базираният в Абу Даби телеком, оценява възможна покупка на United Group. Собственикът на United Group – BC Partners – може да поиска цена от около 8 милиарда евро.

BC Partners работи със съветници, за да проучи продажбата на United Group, и може да се появят други кандидати. Фирмата планира да започне официален процес на продажба през следващия месец. Разискванията са на ранен етап и може да се стигне до продажба на бизнеса на парче на множество купувачи.

United Group има операции в страни в Източна Европа, включително Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора, според нейния уебсайт. Разшири се и в членове на Европейския съюз като България и Гърция.

Разискванията продължават и не е сигурно, че ще доведат до споразумение. Представител на BC Partners отказа коментар. Говорител на Е& каза, че компанията информира пазара за всяко развитие и „на този етап“ не наддава за United Group.

E& се съгласиминалата година да придобие контролен дял в активите на PPF Telecom Group в България (Yettel), Унгария, Сърбия и Словакия. Тя също така притежава значителен дял в лондоинската Vodafone Group Plc. Главният изпълнителен директор на емиратската компания Хатем Доуидар се присъедини към борда на Vodafone през февруари.

BC Partners придоби United Group през 2019 г. от частната инвестиционна компания KKR & Co. Миналата година инфраструктурното подразделение Tawal на Saudi Telecom Co. се съгласи да купи портфолио от активи от United Group за 1,22 милиарда евро.

Станете почитател на Класа