Как Украйна ще плати евентуалната покупка на оборудването за АЕЦ "Белене"?

Как Украйна ще плати евентуалната покупка на оборудването за АЕЦ "Белене"?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.07.2023
  • Share:

Има опция и България да стане акционер в Хмелницката АЕЦ, за където са предвидени двата реактора. Български експерти обаче изразяват скептицизъм, че българското оборудване ще бъде използвано за централата и залагат, че по-скоро Украйна иска да си купи резервни части за останалите си реактори от съветски тип.

 

 

 

Киев сключи договори с Westinghouse за изграждане на нови ядрени мощности и с NuScale за проекти с малки ядрени мощности.

Директорът на "Енергоатом" коментира в края на 2021 година, когато беше подписан меморандумът с NuScale, че малките модулни реактори са част от стратегията на Украйна да замени въглищните си централи. Войната пък показа нуждата от децентрализацията на енергийната система на страната.

В Украйна оперират четири ядрени централи с общо 13 реактора от типа ВВЕР 1000 и още два ВВЕР 440. Сред тях е и най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, която има шест блока и използва горивото на Westinghouse. Общата инсталирана ядрена мощност е 13,8 мегавата.  В Украйна има и четири консервирани блока - в Чернобилската АЕЦ, която беше поетапно изведена от експлоатация след аварията в един от реакторите през 1986 година.

 

Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg

Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg

 

Енергийната мрежа е обект на обстрел от страна на Русия в последните месеци и по данни на "Укренерго" 43% от мрежата е повредена и по всички водни и въглищни централи в страната има следи от ракетите. През юни след взрив беше разрушен един от големите ВЕЦ - "Каховка", който е последния от каскадата по Днепър. От началото на войната Русия окупира Запорожката АЕЦ, която в момента е изключена от мрежата и блоковете са в "студен режим".

Заради разрушенията на енергийна инфраструктура в Украйна през зимните месеци процъфтяваше търговията с генератори. По неофициални данни в страната са закупени генератори с капацитет на поне един ядрен реактор.

Станете почитател на Класа