×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

ЧЕЗ: ДКЕВР не е компетентна да регулира отношения от търговски характер

  • От дружеството поискаха предкратяване на процедурата по отнемането на лиценза

ДКЕВР се намесва в отношенията на лицензианти, които са от търговско-правен характер като равнопоставени дружества. ДКЕВР не разполага с компетентност да регулира отношения, които са с търговски характер. Това заяви Кремена Стоянова, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България", по време на откритото заседание във връзка със стартиралата процедура по отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества, цитирана от Агенция „Фокус" . По думите на Стоянова, в поредица от предходни становища и писма ДКЕВР сама застъпва становището относно квалификацията на подобни спорове като търговски и счита, че няма компетенции да решава такива спорове, а административни наказания могат да бъдат налагани за нарушения, които са квалифицирани единствено като административни.
От „ЧЕЗ Електро България" излязоха със становището, че процедурата по отнемането на лицензията трябва да бъде прекратена. Като основни аргументи за това те посочиха, че решението за започване на процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ Електро е взето въз основа на издаден акт за установяване на административно нарушение и наказателно постановление, което се обжалва пред Софийски районен съд и което все още не е влязло в сила. „Между „ЧЕЗ Електро" България и НЕК съществуват комплекс от търговски взаимоотношения, които са взаимно свързани и следва да бъдат разглеждани в тяхната цялост. В акта за установяване на нарушения селективно са цитирани само вземанията на НЕК, без оглед на другите взаимоотношения на ЧЕЗ Електро и НЕК", заяви Кремена Стоянова. По думите ѝ, насрещните вземания на НЕК спрямо дружеството са в размер на 75 386 816лв. ЧЕЗ е извършило плащане по въпросната фактура в размер на 35 337 758лв, но въпреки извършеното плащане НЕК твърди пълна липса на плащане по издадената фактура за януари. Това твърдение е невярно, но е основа за издаване на акта за установяване на административно нарушение и фактически е в основата за започване на процедурата по отнемането на лицензията.
„Със своите действия ДКЕВР изразява осезателна подкрепа в полза на НЕК като констатира „блокиране на цялата дейност на НЕК и невъзможност да извършва плащания към производителите на електрическа енергия" в същото време комисията не отчита, че финансовото положение на крайния снабдител – ЧЕЗ Електро България е аналогично и то предизвикано от неизпълнението на задълженията към НЕК.", каза още Стоянова. Тя заяви, че предвид възможните проблемите с ликвидността и в изпълнение на законовите си задължения дружеството е поискало разрешение от ДКЕВР за превеждане на част от изисканите от НЕК суми и за сключване на договор за спогодба. От НЕК заявиха, че предложението за сключване на спогодба е пристигнало в петък, 4 април, но към настоящия момент не е постигнато съгласие по текстовете на спогодбата.
„ЕнергоПро" и „EVN България" също заявиха, че процедурата по отнемането на лицензията трябва да бъде прекратена. От „EVN България" заявиха, че не приемат дружеството да бъде упреквано за състоянието на българския енергиен пазар и за състоянието на НЕК. Състоянието на енергетиката в страната е резултат от политиката на държавата и на ДКЕВР по отношение на изкупуването на зелена енергия. От дружеството заявиха, че промените от 2012 година са необмислени и спорни.

Станете почитател на Класа