×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Частна фирма превзела ръководството на земеделското министерство

След като разследване на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление" показа, че Крайна Кирилова – майка на Кънчо Кънчев, шеф на кабинета на министъра на земеделието Димитър Греков, прави срещу сериозно заплащане оценката на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони(ПРСР), изплуваха допълнителни скандални факти. Проверка на сдружението е показала, че на висока длъжност във ведомството на Греков е назначен друг кадър на "Кавангард" ЕООД - фирмата на Крайна Кирилова. Това е Антоанета Барес - директор на дирекция "Обществени поръчки".
В сайта на община Сунгурларе Барес е представена като представител на фирма „Кавангард" при изпълнението на проект „Предоставяне на консултантски услуги за извършване на междинна оценка на действащите стратегически документи и проучване, и анализ на възможностите за постоянно наблюдение и изпълнение на стратегическите документи в общината". Ръководител на консултантските услуги е самият Кънчо. Проектът е приключил през 2013 г., след което Кънчев заема поста началник на кабинет на земеделския министър. Малко по-късно той назначава и Антоанета Барес за шеф на обществените поръчки в министерството.
Любопитното е, че според МЗХ Кънчо не е в никакъв конфликт на интереси. „Да, началникът на кабинета е работил за горецитираното дружество, но не е бил член на органите му на управление или контрол, управител, съдружник и не е притежавал дялове или акции в него преди датата на избирането или назначаването му или докато заема длъжността, нито е бил ангажиран с дейности по изпълнение на договора", обясниха от МЗХ. По подобен начин е и ситуацията с Антоанета Барес, тъй като едноличен собственик на „Кавангард" е Крайна Кирилова.
По неофициална информация от управляващата коалиция се подготвя смяната на Кънчо, като освен конфликтите на интереси това трябва и да тушира създалото се напрежение между министерството и ДФ „Земеделие". Каква обаче ще е съ

Станете почитател на Класа