Одитният доклад за НКЖИ вече е изпратен в прокуратурата

Транспортният министър Данаил Папазов призна, че има одитен доклад с нарушения в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ по време на пресконференция, на която бе отчетена дейността на ведомството му през 2013 г. На въпрос на в. „Класа“ Папазов отговори, че действително има такъв извършен одит, като резултатите от него вече са предадени в прокуратурата.
Информацията за констатираните нарушения бе съобщена в края на миналата година от сдружение „Журналисти за прозрачно управление“, според които данните умишлено се крият от обществеността.
„Одитният доклад от транспортното министерство е получен в прокуратурата и вече се работи по него“, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Оттам не пожелаха да коментират на какъв етап е проверката.
През февруари продължават разговорите с кредиторите на БДЖ във Виена, информира още Данаил Папазов. Холдинг БДЖ към края на май 2013 година имаше около 20 милиона лева загуба, като общите задължения са 7,7 милиона лева към различни кредитни институции и краткосрочните договори. Имаше и огромни задължения към НКЖИ, подчерта министърът. Той обясни, че към момента задълженията на БДЖ са 624 милиона лева. Към 31 май 2013 година – 7,4 милиона лева или разлика от 79,9 милиона лева е реалното намаление на задълженията на железницата, без да сме получавали никаква помощ нито от държавния бюджет, нито от кредитни институции, подчерта Папазов.
По думите му, към 31 август БДЖ „Товарни превози” с повече от 13 милиона лева изостава от миналата година същия период. Благодарение на мерките, които действат от септември, през последните 5 месеца бяха увеличени с 30% превозите, и към края на годината сме превозили същия тонаж, какъвто беше и миналата година, каза още Папазов.

Станете почитател на Класа