Премиерът Пламен Орешарски: Правим всичко възможно да осигурим добри условия за бизнес

Държавата ще заеме по-активна роля като регулатор и ще осигури по-добри условия за бизнеса. Нашата икономика все още носи белега на глобалната икономическа криза и на 5-годишната рецесия. Но държавата ни си поставя за задача и прави всичко възможно в последните 7 месеца и с бюджета за следващата година да постигне икономически растеж през 2014 г. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на обяд, организиран от Американската търговска камара.
Той представи пред камарата политиките, мерките за икономически растеж и приоритетите на правителството за 2014 г. 
Заедно с Европа нашето правителство ще държи като основен приоритет фискалната стабилност през тази година. Един от акцентите за подобряване на бизнес средата и увеличаване на приходите в хазната Орешарски посочи по-сериозните опити за пресичане на контрабандните канали през тази година. За първи път от 2008 година насам държавата почва годината на чисто, защото цялото ДДС е върнато на бизнеса навреме, посочи още той. Като част от другите мерки на кабинета премиерът отбеляза по-сериозна борба с корупцията, оздравителни мерки за енергетиката, подпомагане на малките и средните предприятия. 
В ход е програмирането на големи проекти за диверсифициране на газовите доставки и разработката на нова ядрена мощност, технологични ресурси, различни от използваните досега в България, каза още Орешарски.
На форума представители на българския бизнес, които се занимават с възобновяеми енергийни източници, отново повдигнаха въпроса за таксата, наложена им от кабинета. Стигнахме до това решение, след като видяхме, че и други европейски страни са допуснали известно небалансирано развитие в този сектор. Таксата не е по-голяма тежест, отколкото таксите, въведени в други европейски страни", посочи премиерът. Орешарски допълни, че нейната цел, е да може НЕК да продължи да плаща и добави, че всички участници в системата имат интерес НЕК да работи. 

Още по темата тук !


Станете почитател на Класа