Подадени са 9000 данъчни декларации до средата на януари


И през 2014 Националната агенция по приходите (НАП) ще се стреми да спести на клиентите си време и пари. Мотото на тазгодишната кампания е "Спестете срещите си с НАП", информират от приходната администрация. Те съобщават, че работят по предоставянето на услуга за подаване на декларация за доходите без електронен подпис, само с персонален идентификационен код (ПИК). Това обаче предполага и законодателни промени. Едновременното подаване на осигурителни декларации образец 1 и 6, което ще спести финансов и човешки ресурс на фирмите, както и ще помогне в борбата с осигурителните измами, е друга новост. Това правило има и изключения - самоосигуряващите се лица не подават едновременно двете декларации, поясняват от НАП.

От тази година самоосигуряващите се лица могат да посочат, че плащат определени задължения за осигурителни вноски за ДОО, независимо от това, че имат по-стари задължения, например за данъци. За да бъде отнесено плащането за осигурителните вноски за ДОО, самоосигуряващите се лица задължително трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес преди парите да бъдат наредени по сметките на НАП.

До момента НАП е издала 150 000 персонални кода. Получавайки своя ПИК, клиентите на НАП получават достъп до много услуги на НАП, за които не се изисква електронен подпис: правят справка за активните трудови договори; справка за осигурителния им доход – върху каква сума работодателите внасят осигурителните му вноски; справка за индивидуалните партиди по ДЗПО – в кой пенсионен фонд е осигурен и каква е натрупаната сума до момента по партидата; справка за извършените плащания и разпределението на сумите по задължения.

Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове офисите ще работят до тогова докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това насърчаваме своите клиенти да не чакат последния момент.

Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април, както досега. Данъците се заплащат в същия срок. 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април. Ползва се само едната отстъпка. До 16 януари в офисите на НАП са подадени 9000 декларации за облагане на доходите.


Станете почитател на Класа