Трафикът по Дунав мост – 2 надхвърли три пъти прогнозите

Трафикът по Дунав мост – 2 е надхвърлил близо три пъти прогнозите, съобщиха от транспортното министерство по време на Обществения съвет по воден транспорт. Съветът се проведе в отсъствието на транспортния министър Данаил Папазов, както и на неговите заместници, а бе ръководен от директора на дирекция „Национална транспорта политика“ Димитър Савов.
По време на обсъжданията от Фериботния комплекс в Оряхово се оплакаха от нелоялна конкуренция от страна на компанията, управляваща съоръжението. Според техни представители ниските цени за преминаването по съоръжението са на път да фалират техния бизнес. Пускането на Дунав мост – 2 е довело до намаляване между 8 и 9 пъти на превозваните транспортни средства по линията Оряхово – Бекет. Според тях държавата умишлено си затваря очите за липсата на различни необходими съоръжения, като кантар за автомобилите, преминаващи по моста. От комплекса връчиха официално писмо с искане за преразглеждане на цените за преминаване по съоръжението.
Според Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ обаче подобен отлив на товари е би трябвало да бъде очакван още от официалното решение за начало на строителството на моста. Според нея изграждането на такъв кантар на моста не е било заложено при проектирането, тъй като по това време замерването на автомобилите е било функция на Агенция „Пътна инфраструктура“. Василева обясни, че решението за цените за преминаване по моста са в резултат на междуправителствена спогодба и са еднакви за преминаващите от двете страни на моста.
За съжаление приходите, които се получават от дейността на съоръжението не може да бъдат използвани за изплащане на заемите с които е построен моста, заради изискване на румънската страна, обясни тя. Най-вероятно заради това плащанията ще бъдат заложени в бюджета за следващите години.
Има интерес към строителство на трети мост над Дунав в района на Силистра, обясни Димитър Савов. Според него обаче намеренията са все още в начален етап. Любопитното е, че се разглежда и вариант вместо мост да бъдат построени два транспортни тунела, които да минават под реката.

Станете почитател на Класа