ЕК проверява тръжната процедура за изпълнители на "Южен поток" на наша територия

Европейската комисия започна проверка дали България е допуснала нарушение на европейското законодателство с обявения търг за изграждане на Южен поток.
За започналата процедура съобщи във вторник говорителят на комисаря по вътрешен пазар Мишел Барние -  Шантал Хюз. Тя коментира кратките срокове за участие в процедурата, която съвпадна с коледните и новогодишни празници.
В Еврокомисията знаят, че има тревоги около обществените поръчки за изграждане на българския участък от "Южен поток", каза Хюз. Тя допълни, че все още е твърде рано да се каже какви правила трябва да се прилагат и дали някои от тях са били нарушени.
Тя уточни, че става дума не за кандидатстване, а за изразяване на интерес към участие в тръжната процедура и че при подобни случаи се прилагат различни срокове за подаване на документи, като обичайният е минимум 10 дни.
Според говорителката е важно да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права.
Хюз обаче подчерта, че във всички случаи европейските норми трябва да се прилагат.
Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че в петък комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще бъде в Москва, където официално ще информира руския енергиен министър, че двустранните споразу

Станете почитател на Класа