Стиглиц: Все още има рискове за възстановяването на икономиката на САЩ


САЩ може и да показаха знаци за ускоряване на растежа през 2013 година, но Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц все още не е убеден, че американското стопанство се възстановява, пише CNBC. След години на вял растеж американската икономика отново започна да набира скорост през миналата година. През третото тримесеие на 2013 г.годишен темп – най-бързият от септември 2011 г. икономическият растеж се ускори до 4,1% на годишна база. Според Стиглиц обаче все още има основателни причини за безпокойство относно перспективата пред най-голямата икономика в света.

„Вероятността САЩ да преживее наистина силна година с релна промяна пет години след началото на финансовата криза е много слаба“, споделя Нобелистът. По думите му, "данните за заетостта се оказаха не само много по-слаби от очакваното, но са и много по-слаби от това, от което страната се нуждае“. През декември в САЩ са били открити едва 74 хил. работни места, при очаквания за 200 хил.

Според икономиста, още по-тревожна е ниската икономическа активност – делът на работещите и тези, които търсят работа, е едва 62,8% от трудоспособното население, т.е. най-ниският от 1978 г. насам. „Има милиони обезкуражени, които са се отказали да търсят работа. Те са търсели прекалено дълго без да намерят. Все повече американци казват, че нямат бъдеще“, отбелязва Стиглиц.

Според него мащабната програма за изкупуване на облигации на Федералния резерв, която е вляла в икономиката над 3 трлн. долара от започването си през 2008 г., е направила малко за щатското стопанство, като се е проявила повече като глобален феномен. „Ефектът за създаването на работни места е много малък. Това от което се нуждаем е фискален стимул, но не го получаваме“, изтъква той.


Станете почитател на Класа