Работата по удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Дейностите за удължаване на работата на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй вървят по план, каза във вторник председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. По думите му, агенцията не може да се произнесе по технологията на Уестингхаус преди да бъде окончателно представена. По думите му задача на агенцията е да регулира безопасното използване на ядрената енергия. Той е бил член на делегацията, водена от министър Драгомир Стойнев в централата на "Уестингхаус" в САЩ, където е посетил и американската комисия по ядрено регулиране.
По думите на Костов АP1000 е една от модерните технологии, които в момента се предлагат на пазара. За нас обаче е важно при лицензирането на нова ядрена централа да се извървят всички етапи, предвидени в закона, подчерта председателят на АЯР.
Възможно е да се забави изграждането на новото хранилище за ядрени отпадъци, съобщи във вторник председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Крайният срок е 2015 г., но заради дейностите по ОВОС той може да бъде удължен.
По отношение на възраждането на проекта "Белене", Костов бе категоричен, че ако парламента вземе решение, на агенцията ще й е нужна само седмица за одобрението му.
Той напомни, че "Белене" бе спрян след решение на Министерския съвет, потвърдено от Народното събрание, на етап, когато Агенцията за ядрено регулиране е имала готовност да утвърди проекта със съответните препоръки и бележки.
В момента, в който падне причината, поради която бе спряна лицензионната процедура, и се реши да се рестартира проектът, на агенцията ще й трябва не повече от седмица за одобрение и издаване на разрешение за строителство, каза Костов.


Станете почитател на Класа