Стачка може да блокира автобусните превози от 1 февруари

Автобусните превози по вътрешните линии може да спрат от 1 февруари, заплашиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАП). Вече сме в подоготовка за стачни действия и облепяме Централна автогара с надписи „Протест“, обяви Галя Топалова, председател на сдружението. Конкретен повод за недоволството е писмо до Орешарски, Йовчев, Папазов, Вигенин, входирано на 13. 11. 2013, на което няма получен отговор, коментира Ивайло Константинов, член на УС на НСАП и собственик на една от най-големите компании в бранша „Юнион - Ивкони“. „Ние уведомихме господата, че сме в тотална невъзможност да продължим своята дейност, защото сме в тотално противоречие на пазарната среда. Пътуват вече леки коли от всеки за всеки град. Всеки може да застане на Горнобански път, и да види опашката от автомобили, които ловят пътници навсякъде – всички автомобили на Горнобански към Княжево чакат пътници. Положението е нетърпимо”, посочи Константинов. „Поне едно от исканията ни, които сме заложили през ноември 2013 г., да бъде изпълнено, а за другите да има писмен срок, в противен случай преустановяваме превозите“, каза той.
От 2800 фирми, извършващи автобусни превози преди, към момента са останали 900 - 950 автобусни фирми. Ако така продължава, в бранша до края на годината могат да останат 500 фирми, каза Галя Топалова. Имахме среща с Министерство на икономиката и други министерства, че ще и включат в европейски проекти, до момента нищо не се е случило. „Дали мислят, или са забравили за нашия проблем. Щом сме европейска страна, автопаркът трябва да се обнови по някакъв начин. Не може само общините да получават европейски средства. Казаха, че не може да се включим по ОП „Транспорт”, защото там е само БДЖ. Трябва да се помисли и за автобусните превозвачи или БДЖ да се приватизира. Трябва да се погрижим и за безопасността на пътниците”, заяви Топалова.
„Държавата трябва да помисли, дали да ни дава субсидии за горивата, ставката ли да се намали, евросубсидии ли да получаваме или да ни включат в „Конкурентноспособност”. Всяка една община, си възлага автобусни линии, и става корупционна практика. Еди кой си кмет на село, си възлага линиите на свой си човек, много големи проблеми се получават. От бранша желаем сами да си разпределяме линиите, така че за всеки да има пътници, за да се обновяват и автобусите”, посочи още тя.
„От вас научавам, че колегите подготвят протест. Ако обаче действително мотивите са несправянето със сивия сектор и липсата на желание в държавата да разреши проблемите, сме склонни да ги подкрепим. Надявам се в близките няколко дни да се срещнем и да обсъдим действията си“, коментира пред classa.bg Миролюб Столарски, председател на другата голяма браншова организация – БАСАТ и собственик на компанията „Карат – С“.

Станете почитател на Класа