Първото хранилище за биткойн се казва Elliptic Vault

В Лондон откриха първото в света безопасно хранилище за виртуалната валута – биткойн (Bitcoin). Основателите на хранилището, което се казва - Elliptic Vault дават на клиентите си пълна гаранция за съхранение на парите им, съобщи ВВС в понеделник.
Elliptic Vault включва технологията „дълбоко” съхранение на биткойните, при която достъпът до виртуалната валута е закодиран и физически изключен от интернет – на сървъри, съхраняващи се на максимално охраняеми места.
Проблемът със съхраняването на биткойните е в това, че в случай на загуба, или кражба, връщането или възстановяването им е невъзможно.  Първоначалните „онлайн портфейли” с биткойни са подложени на непрекъснати атаки от хакери.
Както съобщава изданието Ars Technica проектът се осъществява с поддръжката на Lloyds of London – най-голямата застрахователна компания в света.
Размерът на комисионната на Elliptic Vault зависи от степента на защита на валутата, тоест, на това застрахователно обезщетение, което очакват клиентите при достигането от Bitcoin на определен курс. Например за курс от 1 хил.фунта лири (1,65 хил.долара) за Bitcoin, комисионната е 2%  годишно.
Електронните пари, или Bitcoin е код, който не се регулира от нито една страна или банков надзорен орган в света. Това е една от най-популярните алтернативи на традиционните валути която не разполага с единен емисионен център. При това емисията Bitcoin е ограничена алгоритмично: теоретично всеки собственик на мощен компютър може да „придобие” Bitcon чрез използването на изчислителни мощности, но общият брой на парите в оборот е ограничен  -сега то е около 12 млн.монети.
Bitcoin може да се използва за електронно разплащане на стоки между продавачи, готови да ги приемат и може да се обменят срещу обичайните парични средства.
Припомняме, че в средата на декември 2013 г. Европейският банков орган (EBA) излезе с предупреждение за възможните рискове, пред които може да се изправят клиентите при закупване, собственост или търговия с виртуалните валути – биткойн.  В него се казва, че „Не съществуват специфични регулаторни защити, които да възстановят загубите ви, ако платформата, която обменя или държи вашите виртуални валути, фалира или прекрати дейността си.”
В съобщението на ЕВА се обяснява, че виртуални валути има под много форми, като се започне от валути в онлайн компютърни игри и социални мрежи, и се стигне до средства за разплащане, приемани „офлайн“ или в „реалния живот“. Понастоящем нараства възможността за използване на виртуалните валути като средство за заплащане на стоки и услуги при търговци на дребно, ресторанти и места за забавления. При тези трансакции често не се дължат такси или налози и не включват банка.
Напоследък виртуалната валута „биткойн“ създаде условия за ново поколение децентрализирани, партньорски виртуални валути — често наричани също „крипто валути“. След ръста на тази валута, отбелязан напоследък, десетки други виртуални валути тръгнаха по стъпките на биткойн.
"Ако използваме като пример биткойн, виртуалните валути могат да се купуват в платформа за обмен, като се използва конвенционална валута. След това те се превеждат в персонализирана сметка за биткойн, наричана „цифров портфейл“. Като използват този портфейл, потребителите могат да изпращат биткойни онлайн на всеки, който е готов да ги приеме, или да ги конвертират обратно в конвенционални валути (напр. евро, лира стерлинг или долар).
Нови биткойни се генерират онлайн с помощта на мощен компютърен софтуер, известен като „Bitcoin miners“ (копачи на биткойн). Този софтуер дава възможност на потребителите да „изкопават“ малки суми от валутата чрез решаването на сложни алгоритми. Ръстът на предлаганите пари обаче е фиксиран, така че само малки суми се издават с течение на времето", обяснява ЕВА.
 

Станете почитател на Класа