Божидар Данев: Минимална заплата от 400 евро ще повиши рязко безработицата

Българската икономика не е конкурентоспособна и ако минималната работна заплата стане 800 лева, ще имаме армия от безработни".
Това каза пред Нова тв в понеделник Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК).
Инициативата за минимална европейска заплата от 400 евро започна в целия ЕС през март миналата година по идея на Гражданския комитет на европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход.
В целия ЕС се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ събира подписи чрез сайта си. Ако до 14 януари се съберат 1 милион подписа в минимум седем държави членки, въпросът ще влезе за обсъждане в Европейската комисия и Европейския парламент.
Божидар Данев определи подобни идеи като политическа фикция. "Всичко е възможно, въпросът е на каква цена. Тук нямаме условия, имаме нестабилна политическа обстановка”, коментира още експертът. Според него хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат безусловен базов доход, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент. По думите му не можем да говорим за трайни работни места, докато няма стабилност в икономическата среда.
България е конкурентна на фона на ЕС заради ниската цена на труда, ако бъде въведена толкова висока минимална заплата, ще затварят всички малки магазини, хотели, посочи той.
Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", обясни, че идеята на въвеждането му е да бъде затворена огромната празнина между бедни и богати”. Според него минимална заплата от 400 евро е възможна само ако хлябът стане 2 лева.
Манолов обясни още, че Европа навлиза в нов икономически цикъл и България ще има икономически растеж въпреки политиците. Той коментира, че според него управляващите трябва да започнат да стимулират определен тип производства и така да се създават работни места.
От гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят, смята Манолов.
По думите на Данев обезкуражените са около 7,8% от работната ръка. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката.
"За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията", заяви още председателят на БСК.


Станете почитател на Класа