Капон: Картелът в изкупуването на тютюна не е само за цените

От Единната народна партия (ЕНП) изпратили сигнала си КЗК за картел в изкупуването на тютюна, след като получили множество сигнали от свои симпатизанти в регионите, където се произвежда суровината. Това обясни председателят на партията Мария Капон в сутрешния блок на Нова телевизия. Според нея, картелът между изкупвачите е по няколко направления. От една страна, те се разбират да не започват изкупната кампания, чакат до последно, за да бъдат притиснати производителите да продават по-евтино. „Чакаха да видят и какво ще е националното доплащане“, допълни тя. По думите й, изкупвачите искат да приберат и тези пари.

Освен това има и споразумение за намаление на качеството – търговците се разбират със своите оценители да обявяват тютюна за по-нискокачествен. „Не стига, че го изкупуват на ниски цени, след това им бавят и плащането“, обясни Капон.

„Това е рекет, който се прави на пазара, на база на малкия брой изкупвачи и договорката, която имат помежду си“, смята тя.

Капон беше категорична, че не гледа на производителите на тютюн като на избиратели на ДПС, а като на български граждани, производители, които създават част от БВП на страната.

Станете почитател на Класа