Цената на златото започна годината с лек ръст, последван от спад


Цената на златото пада за втори пореден ден, а покачването на акциите заради по-големия оптимизъм за икономическия растеж в САЩ, ограничава привлекателността на метала като средство за защита. Цената на скъпоценния метал е под натиск след данните, че търговският дефицит на САЩ е намалял през ноември до най-ниски стойности за последните 4 години. Същевременно експорта е бил на рекордни нива, а ниската цена на петрола е довела до спад на вноса. Данните накараха икономистите да очакват далеч по-силен растеж през четвъртото тримесечие, отколкото се прогнозира.

Силна икономика и по-високи цени на акциите намаляват търсенето на златото, което се приема за алтернативна инвестиция, коментират анализатори, съобщава БНР. Спот цената на златото на 8 януари е 1228 долара за тройунция, след като предния ден беше сложен край на серията от пет поредни дни на растеж.

Пазарите очакват оповестяването на 8 или 9 януари на стенограмата от последното заседание за миналата година на Федералния резерв, за да преценят скоростта, с която централната банка на САЩ ще съкращава стимулите. Вчера двама представители на Фед изразиха мнение, че очакват редукциите да продължат със същата скорост и без количествени промени.

Станете почитател на Класа