България трета в ЕС по годишен ръст на продажбите на дребно от 6,2%


През ноември 2013 г. спрямо същия месец на 2012 г. България се нарежда на трето място в ЕС по ръст на продажбите на дребно, показват предварителните данни на Евростат за периода. Така според данните на европейската статистика за ноември на годишна база България регистрира повишение на продажбите на дребно от 6,2%. Преди нашата страна в челната тройка са само Люксембург (с годишен ръст на продажбите от 12,6%) и Полша (повишение с 7,2%).

Като цяло продажбите на дребно в 28-те страни членки на Европейския съюз са се повиши за ноември на годишна база с 2%. Повишението за целия ЕС на месечна база е с 1,2%, след месечен спад с 0,5% през октомври.

Най-солиден ръст месечен ръст през ноември бележат продажбите на дребно в Португалия (с 3,1%), в Люксембург (2,3%), във Франция (2,1%). Според Евростат продажбите на дребно в България са се повишили на месечна база с 0,4% през ноември, запазвайки позитивната тенденция на растеж от няколкомесеца насам.

Европейската статистика оповести и данните за безработицата в ЕС, като нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз остава стабилно от 10,9% през ноември (без промяна от месец май насам) и малко над 10,8% преди година (през ноември 2012-а година). На месечна база са закрити 19 хил. работни места в ЕС през ноември спрямо октомври и общо 278 хиляди в рамките на година (спрямо ноември 2012-а).

Според Евростат, безработица в България през ноември се запазва на нивото си от 12,9% от октомври, при над 12,6% преди година (през ноември 2012-а година).

Станете почитател на Класа