Консумацията на ток пада въпреки двукратното намаляване на цените

Консумацията на електроенергия през ноември е намаляла с 0.2% спрямо същия месец на 2012 г, въпреки че единадесетия месец на тази година беше белязан със доста ниски температури. Потреблението на ток е намаляло от 2875 на 2869 гигаватчаса спрямо ноември 2012 г. показват данните на Националния статистически институт.

Свитото потребление идва на фона на двете поредни намаления на електроенергията през тази година. Това говори, че въпреки намеренията че с по-ниската цена на тока бизнесът ще започне да консумира повече и да произвежда повече не се оправдават.

Само преди дни новият председател на ДКЕВР Боян Боев заяви по повод готвеното ново намаление на цените от 1 януари следното: "Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места". Въпрос на време е да разберем дали поредната такава прогноза ще се оправдае.

Положителната новина от сектора е, че производството се увеличава като за това допринася износът на електроенергия. Спрямо ноември 2012 г. ръстът на производството е със 7.5%, а спрямо октомври т. г. със 7.3%.

Производството на тъврди горива през ноември намалява с 18.5% спрямо предходния месец, но спрямо същия месец на 2012 г. увеличението е с 25.7%. В същото време доставките(отчитат вътрешното търсене) намаляват през ноември спрямо октомври с 19.3%, но спрямо ноември 2012 г. доставките растат с 23.5%.

Според данните на НСИ през ноември спрямо октомври намалява производството на пропан-бутана, дизела и бензина съответно с 22.7%, 17.9% 15.5%. На годишна база производството на пропан бутан се е свило с 41.7%, на бензин със 7.5%, а на дизелово гориво със 17.9% 

Станете почитател на Класа