ЕС язди умрял кон в Киев

Брюксел няма надежден партньор в Украйна. Украинският министър на отбраната Валерий Хелетей явно напълно е загубил връзка с реалността. Във всеки случай почти няма как да бъдат изтълкувани по друг начин неговите изказвания.

Миналия уикенд Хелетей заяви пред журналисти, че украинските войски при летището на Луганск са били обстрелвани с ядрени бойни заряди. Това представяне на нещата е толкова абсурдно, че даже говорителят на вътрешното министерство в Киев се видя принуден да дава публични наставления на генерала по въпроса за военните материали, тъй като той очевидно не познава разликата между конвенционалните и ядрените бойни заряди. После се разбра, че той просто е направил изявлението въз основа на съобщения за атомно нападение, без първо тези данни да бъдат проверени.

Изказванията на Хелетей могат да бъдат подминати като странна безвкусна шега на един "комичен Валерий", но още в началото на септември министърът се изказа в подобна насока, като заяви, че Русия е заплашила да използва ядрени оръжия. Също като сега той не представи доказателства.

Наскоро той предизвика раздразнение и с твърдението, че членове на НАТО са започнали доставки на оръжия за Киев, което веднага беше отречено. А още при назначаването си в началото на юли той направи бомбастично обявление пред парламента в Киев за парад на победата в "украински Севастопол" в Крим.

Ако не ставаше въпрос за един кръвопролитен конфликт, това можеше да предизвика смях. Но за съюзниците на Киев в Брюксел то би трябвало да бъде сигнал за тревога, след като хора като Хелетей вземат решенията в украинската гражданска война.

ЕС е дълбоко въвлечен като страна в конфликта в Украйна. В Киев обаче липсва надежден партньор: напоследък партийната лидерка Юлия Тимошенко вече не е в положение да бъде партньор за преговори, след като беше оповестен подслушан телефонен разговор, в който олигархката искала осемте милиона етнически руснаци в Украйна да бъдат "изтребени с ядрено оръжие".

В крайна сметка тя загуби президентските избори, които бяха спечелени от друг милиардер, макар че и Петро Порошенко не е в състояние да осигури разумно решение на конфликта.

Носителите на Нобеловата награда за мир в Брюксел трябваше да се усъмнят в своя партньор още след отмъстителната закана, че за всеки убит войник би трябвало да умрат стотици бунтовници, която на практика представляваше призив за военно престъпление.

Същото важи за ръководителя на правителството Арсений Яценюк, който смята, че конфликтът с бунтовниците в Източна Украйна може да бъде решен с изграждането на огромна стена на украинско-руската граница.

Планираното заграждение с дължина 2000 километра е напълно безсмислено от военна гледна точка. За жителите на Източна Украйна, които са зависими от Русия в икономическо отношение, обаче то би имало катастрофални последици. В Европа през 21 век не би трябвало вече да има място за нови стени, въпреки че такива все още съществуват, например в Северна Ирландия или Кипър, или оградите на испанските анклави Сеута и Мелиля, които често причиняват смъртта на африкански бежанци.

Това, че кметът на Киев Виталий Кличко поиска от Германия финансова и техническа помощ (!) за граничния проект - и то точно в Берлин няколко седмици преди 25-годишнината от падането на Берлинската стена, свидетелства за потресаваща липса на политически усет. Същата вечер потенциалният строител на стени беше удостоен от австрийския външен министър Себастиан Курц с медийна награда и освен това получи признание като "строител на мостове" - доказателство, че загубата на способност за политическа преценка достига критично ниво и сред европейските политици.

Европейската политика е изправена пред дилема. С политическите играчи в Киев е нереалистично да се постигне трайно решение на конфликта в Източна Украйна. Нито беше проведено независимо разследване, което да установи отговорността за снайперистката акция на Майдана преди падането на властта през февруари, нито пък беше изяснено убийството на десетки проруски активисти в Одеса. В случая с разбилия се малайзийски пътнически самолет също все още има повече отворени въпроси, отколкото отговори.

За да може да бъде постигнат стабилен мир, би трябвало да бъде уреден въпросът с нарушенията, извършени в хода на свалянето на властта и гражданската война. Един възможен начин е създаването на комисия за установяване на фактите под ръководството на неутрални държави, които обаче навярно трябва да бъдат потърсени извън Европа.

"Когато откриеш, че яздиш умрял кон, слез от него", гласи една често цитирана мъдрост, приписвана на местните жители на Дакота. Докато Брюксел стигне до това разбиране, ще трябва да мине още време.

БТА

Станете почитател на Класа