Руските компании се готвят да плащат в юани

  • Този стремеж на Русия демонстрира желанието й да се пренасочи към Азия

Руските компании се готвят да преизчислят договорите си в юани и други азиатски валути, опасявайки че заради санкциите на Запада те могат да бъдат изтласкани от доларовия пазар. Това съобщиха двама високопоставени банкери.

"През последните седмици големи руски компания проявяват значителен интерес към преминаването към юани и други азиатски валути при разплащането за различни стоки, както и към откриването на сметки в азиатски банки, съобщи за "Файненшъл таймс" шефът на Deutsche Bank в Русия Павел Теплухин.

Ръководителят на държавната банка ВТБ Андрей Костин каза, че една от главните задачи на неговата банка е именно това разширено използване на "недоларови валути".

"Отчитайки обема на двустранната ни търговия с Китай, увеличаването на разплащанията в рубли и юани е нашият приоритет в дневния ни ред. Сега работим именно по този въпрос, каза Костин в доклад пред руския президент Владимир Путин. "Работим по този проблем от май", допълни банкерът.

Стремежът на Русия да открива сметки в юани, хонконгски и сингапурски долари е показателен за опитите на Москва да се пренасочи към Азия заради нарасналото напрежение в отношенията й с Европа.

Санкциите принуждават руските компании да намалят зависимостта си от западните фондови пазари на фона на усилията на американските и европейските банки значително да свият операциите си по кредитирането в Русия след анексирането на Крим през март.

Руската централна банка работи по създаването на национална разплащателна система, за да намали зависимостта от западни компании като Visa и MasterCard.

"Няма нищо лошо, че Русия се стреми да намали зависимостта си от долара. В действителност това е напълно разумно", каза руският ръководител на друга голяма европейска банка. Той допълни, че заради сериозната зависимост на Русия от долара в кризисни моменти тя е подложена на много по-голяма нестабилност на пазара. "Няма причини, поради които търговията с Япония трябва да става в долари", заяви той.

Генералният директор на една руска производствена компания, която получава 70 % от експортните си приходи в долари, заяви, че фирмата му е извършила цялата подготвителна работа, за да могат договорите да се сключват вече в различни валути в случай на въвеждане на нови санкции. "Ако стане нещо, ние сме готови да преминем към други валути, например китайски юани или хонконгски долари", каза той.

Генералният директор на Газпром нефт Александър Дюков отбеляза, че компанията му обсъжда с възложителите си възможността да спрат да използват долари при сключването на договори, а представител на Норилски никел пък заяви пред "Файненшъл таймс", че се водят преговори за деноминиране на дългосрочните договори с китайски партньори в юани.

"Изглежда това не е само изблик, а тенденция", коментира Теплухин от Deutsche Bank. Той допълни, че руските компании могат да разпределят рисковете от евентуални нови американски санкции, "като променят условията в договорите си така, че при необходимост", да имат възможност да сменят валутата".

Някои политици предполагат, че Москва може да отговори на западните санкции с пълен отказ от използването на долара в икономиката.

При последните дискусии с представители на едрия бизнес на тема как икономиката да се направи по-малко уязвима руското правителство се обяви за анализ на ценните книжа, които могат да бъдат пуснати на борсата в страна, а също и за въвеждане на разплащания в други валути освен долара. В същото време обаче то се отказа от крайни мерки.

"Ако Русия не бъде подложена на системни санкции, които могат изкуствено да ограничат достъпа на нашата икономика до долари, не мисля, че тя ще се стреми с всички сили изкуствено да направи дедоларизация", каза икономическият съветник на президента Путин Андрей Белоусов.

По БТА

Станете почитател на Класа