Крайнодясна партия трупа подкрепа сред недоволните унгарци

  • "Йоббик" шокира Европа преди четири години, като стана трета парламентарна сила в Унгария

Крайнодясната партия "Йоббик", обвинявана от критици в антисемитизъм, избра за място на началото на своята кампания за парламентарните избори в Унгария бивша синагога с паметна плоча на стената, посветена на 500-те местни евреи, загинали в Холокоста.

Реакцията не бе изненадваща - противници се събраха пред синагогата в град Естергом, за да протестират срещу присъствието на "Йоббик", репликираха партийния лидер Габор Вона, когато пристигна и случилото се беше показано във вечерните новини.

Това бе прието като поредния пиар ход на "Йоббик" по пътя й към окопаването й в европейския политически пейзаж и то срещу наем от не повече от 50 долара на час за бившата синагога, която сега е общностен център.

Когато "Йоббик" шокира Европа преди четири години, като стана трета сила на парламентарните избори в Унгария, много от противниците й предричаха, че партията скоро ще се провали.

Но това не стана. Партията се готви за участие на параламентарния вот в Унгария на 6 април, а според социологическите проучвания тя си оспорва второто място с лявата опозиция. Последното изследване от миналия месец даде на "Йоббик" 15 процента - недалеч от резултата от 15,8 процента, който получи преди четири години.

Позициите на партията загатват за това какво може да стане другаде в Европа в момент когато континентът се готви за избори за Европейски парламент (ЕП), на които националисти като френският Национален фронт и гръцката "Златна зора" се очаква да се представят по-добре от когато и да било.

Десетки интервюта и дни наред на предизборни прояви на "Йоббик" показват тайните на неугасващата й мощ.

Тя умело използва спорове, като този за синагогата, осигурявайки си безплатна публичност, успява да скрие вътрешните противоречия, които разбиха други крайнодесни организации, и е изградила добре обучена, високоефективна организация, действаща на терен, която заобикаля традиционните медии в осъществяването на връзка с избирателите.

"Когато влязохме в парламента през 2010 г., експертите казваха, че радикалните партии често пъти били еднодневки", каза Вона за Ройтерс на пресконференция през февруари. "Йоббик" доказа, че е стабилен участник с дългосрочна перспектива в унгарската политика".

Няколко анализатори казаха за Ройтерс, че "Йоббик" може да стане значително по-силна, тъй като си създава по-мек образ пред избирателите, а един дори заяви, че в бъдеще тя може да влезе в управлението.

ПЪТЯТ КЪМ ИЗВЕСТНОСТТА

В ранните си дни, преди едно десетилетие, "Йоббик" нямаше никакви пари и връзки.

Малцина от елита искаха да ги свързват с партия, която казва, че хомосексуализмът е нещо отвратително, имаше военизирано крило, чиито членове носеха дрехи с наподобяващи свастики символи по тях, и има последователи, които казват, че мразят евреите.

Дори днес "Йоббик" се ръководи с много малко пари. Годишният й бюджет е 530 милиона форинта (2,34 млн. долара), повечето от които идват от държавна субсидия, на която партиите автоматично получават право, щом влязат в парламента, сочат данни от Държавната служба за одит.

Така "Йоббик" откри начин да заобиколи липсата на пари. Дойде ли време за кампания, доброволците й разпъват маси по уличните тротоари, за да раздават листовки. Партията издава безплатно седмично списание, което се разпространява на ръка по пощенските кутии в цяла Унгария.

Четвърт милион души от 10-милионното население на страната следят страниците на "Йоббик" и Вона във Фейсбук. За сравнение управляващата партия ФИДЕС-Унгарски граждански съюз има 150 000 последователи, а премиерът Виктор Орбан - 265 000.

"Йоббик" използва тази мрежа, за да достигне успешно до последователите си и използва всяка възможност да подчертае, че е близо до редовите хора и разбира тревогите им.

През 2012 г. в Девечер, Западна Унгария, се стигна до сбиване между представители на ромското малцинство и неромски жители.

"Йоббик" бързо разгласи случая и организира митинг там в протест срещу "циганската престъпност", заемайки водещо място в новините в страната.

Вона периодично работи на смени в професии с минимална заплата - сервитьор, строителен работник - за да покаже, че е във връзка с редовите хора, и пуска записи от това в Ю Тюб.

ЕДИНСТВОТО ГАРАНТИРА ОЦЕЛЯВАНЕ

Докато изграждаше партията, Вона трябваше да се справя с предизвикателства към ръководната си роля.

Според вътрешни хора от "Йоббик" в една от битките за власт е бил замесен Чанад Сегеди - бивш съратник на Вона и депутат в ЕП, който напусна партията.

Противници на Сегеди огласиха доказателства, че той е евреин - черно петно върху него в очите на много от активистите. Те също така разпространиха аудиозапис, в който Сегеди предлага подкупи в замяна на това еврейският му произход да се запази в тайна. Той по-късно напусна партията. Сегеди отказа интервю за този материал.

Други си тръгнаха заради политически различия. Балаж Ленхарт, един от най-радикалните членове, напусна парламентарната група на "Йоббик" през 2012 г., заявявайки, че тя е станала просто една от традиционните партии.

"В парламента "Йоббик" започна да действа различно, подражавайки на другите партии, изоставяйки истинската промяна", каза той.

Униформената доброволческа организация "Унгарска гвардия", някога жизненоважно ядро на подкрепа за "Йоббик", бе разпусната от съда през 2009 г. На нейно място изникнаха други организации, които си пробиват път да станат наследник на гвардията.

През август 2012 г. вътрешните борби станаха толкова сериозни, че Вона излезе с публичен призив за прекратяването им и успя да задържи под контрол вредите от тях. Общо само четири депутати напуснаха партията от 47-те, избрани с гласовете за "Йоббик" през 2010 г.

УМЕРЕН ОБРАЗ

На натоварено кръстовище на булевард "Надкьорут" в Будапеща двама активисти на партията раздават листовки с изобразени на тях млади, приветливи лица в опит да достигнат до по-широк сегмент от избиратели.

Умереният подход - изтъкван от приветливи телевизионни реклами - се харесва на някои работещи от средната класа. Роланд Ванчич, 37-годишен мениджър по доставки, е привърженик на партията.

"Йоббик представлява силно национални ценности", посочи той. "(Тя) се осмелява да говори истината и да оспорва статуквото."

Но твърдолинейните корени на "Йоббик" често пъти прозират през новия й образ.

Вътрешни хора казват, че партията има тесни връзки със сайта kuruc.info - интернет страница, която има секции със заглавия като "Еврейска престъпност", "Циганска престъпност" и "Holokamu" - каламбур от думите за Холкост и лъжа, чиято цел е да покаже, че Холокостът е измислица. Там има и предизборни реклами на "Йоббик". Партията отрича да има връзки със сайта.

На митинг през януари в Източна Унгария кандидат-депутатът от Йоббик Тибор Агощон използва фразата "Holokamu" в шега за проявите по повод отбелязването на годишнина от Холокоста. Той все още е кандидат.

На митинга пред синагогата в Естергом репортер на Ройтерс видя представители на организация, наричаща се "Бетяршерег", която обезпечаваше сигурността по време на митинга. Организацията подкрепя нацистката идея за "лебенсраум" или жизнено пространство за привилегировани раси. Тя съобщи на сайта си, че "Йоббик" я е помолила да се погрижи за сигурността около синагогата.

Йоббик не отговори на въпроси за ролята на "Бетяршерег" или дали Агощон е бил порицан за коментарите си. На друго събиране на "Йоббик" пред кметство в южен район на Будапеща 54-годишният охранител Ищван Беднарик, който бе там, за да подкрепи партията, обясни възгледите си за евреите.

"Никога няма да ги харесвам, разбира се", каза той. "Аз съм истински унгарец. Евреите, циганите, ако могат да се асимилират, хубаво, ако не - съжалявам".

По БТА

Станете почитател на Класа