НАП се сети за биткойните в 12 без 5

Евгений Дончев

Националната агенция по приходите осведоми на 2 април милиони български данъкоплатци, че ако през 2013 г. са реализирали сделки с виртуалната валута биткойн, трябва да плащат съвсем не виртуален, а реален данък от 10 на сто. Уникалното в случая не е толкова решението за налог върху биткойн, колкото, че е валидно за 2013 г.
И какво се случва, ако съм си подал данъчната декларация на 1 април? Е, ще се наложи да пращам „коригираща" декларация, казаха от НАП. Не стига че пуснаха сбъркана данъчна декларация, та трябваше да я пренаписвам, сега посягат и върху честните доходи на хората от търговия с биткойни. Същевременно не съм длъжен да прилагам документ, доказващ дохода, като служебните бележки. Тогава защо изобщо да декларирам печалба? Пълен цирк.
Очевидно НАП се е самосезирала от американската Агенция по вътрешните доходи. Тя натресе на местните данъкоплатци съответното решение на 25 март, но при тях срокът за подаване на декларация за миналогодишните доходи е 15 април, а при нас е 30 април, тоест имаме по-дълъг срок за реагиране, ако искаме, разбира се, да сме примерни данъкоплатци. Американците, както пише и НАП, разглежда биткойна като финансов актив, а не като валута, тоест го третират като облигация. Но в САЩ нещата са сложни, прилагат се документи не само от получателите на биткойни под формата на заплащане за стока или услуга, но и от работодателите, изплащащи реални заплати във виртуалната валута. Доходът се изчислява по курса й към щатския долар в деня на изплащането. Всичко това е обяснено на 6 страници от американците.
А нашенците не си дават толкова зор. Сигурно трябва да се досетим, че тъй като данъците у нас се удържат в лева, трябва да издирим кръстосания курс биткойн – US долар – BGN за деня на транзакцията.
Е, не си го спомням, нито пък кога точно реших да търгувам с биткойни. Затова смятам да оставя за следващата данъчна декларация попълването на таблица 5 от приложение 5.

Станете почитател на Класа