Пак стари муцуни в украинската политика

Евгений Дончев

В Киев явно не са си направили никакви поуки на тема вътрешна политика. От 10 години, че и повече, все едни и същи стари муцуни се въртят с променлив успех на сцената, все едно в 45-милионна Украйна само трима са способни да управляват. Ту Виктор Янукович е премиер, а после кандидат-президент, повален от Оранжевата революция; ту бившият премиер Виктор Юшченко става президент след тази революция и прави премиер Юлия Тимошенко, ту киевският мегдан сваля Янукович, който междувременно е станал президент. А Тимошенко, излязла преждевременно от затвора преди малко повече от месец, където бе натикана за 7 г. заради корупция и злоупотреба с власт, пак се кандидатира за президент на изборите на 25 май, след като загуби от Янукович през 2010 г.
Газовата принцеса, както я наричат заради сделката за синьото гориво с Русия, която й докара въпросната присъда, има една безспорна черта – неутолима жажда за власт. Министър на енергетиката при премиера Юшченко от 1999 до 2001 г., заедно с него оранжев лидер през 2004 г., два пъти премиер и два пъти кандидат-президент. Юшченко междувременно се оттегли от активната политика, а Янукович избяга в Русия и по-добре да не се мярка там. Но Тимошенко е неуморима и пак иска да се върне на бял кон. Евромегданът в Киев (или майдан по местному) явно не е излъчил по-достоен лидер, след като на 29 март оглавяваната от нея партия „Баткивщина" предпочете да я номинира, вместо примерно временния премиер Арсений Яценюк, който я заместваше в нейно отсъствие. И мегданът го утвърди на премиерския пост, което си е своеобразен вот на доверие, а после той получи благословията и на Барак Обама, и на Брюксел.
Всъщност има кандидат тежка категория, който може да бие с лекота Тимошенко – ексшампинът по бокс Виталий Кличко, ветеран на мегдана от самото начало. Но украинският вариант на Бойко Борисов май е по-подходящ за президент на САЩ, които имаха актьора Рейгън за президент или финансовия терминатор на Калифорния като неин доскорошен губернатор Арнолд Шварценегер, отколкото на европейска държава. Пък и като разбра за кандидатурата на Тимошенко, Кличко се отказа. Щял да става кмет на Киев.
Остава шоколадовият принц Петро Порошенко, който властва над сладкарската индустрия на Украйна и е 5-ти според сп. „Форбс" по богатство в тази страна с 1,8 милиарда долара. Бил е и министър на икономиката, и на външните работи, а и шеф на Украинската централна банка. Олигарх, което много не се нрави на Запад, ама при този дефицит на кадри, какво да се прави? Той е и майстор на спорта по джудо, впрочем.
И Путин е джудист, нали?

Станете почитател на Класа