Меркел е най-важният партньор на Камерън в реформата на ЕС

  • И двамата искат блокът да се фокусира върху подобряването на икономическата си конкурентоспособност

Германският канцлер Ангела Меркел е най-важният партньор на Великобритания за реформирането на ЕС, съобщи външният министър Уилям Хейг по Би Би Си. Той коментира, че германският лидер „знае, а аз мисля, че и разбира, какво предлага премиерът Дейвид Камерън – че сега е епохата на гъвкавостта, отчетността и конкурентоспособността". „Германия е най-важният ни партньор в стремежа към реформа на ЕС, защото тя има толкова силна позиция в еврозоната, която успя да да запази динамичната си икономика", добави Хейг.
Камерън разглежда Меркел като потенциален ключов съюзник в битката за реформиране на ЕС и предоговарянето на условията за британското членство през следващите 3 години. И двамата искат блокът да се фокусира върху подобряването на икономическата си конкурентоспособност, намаляването на регулацията за бизнеса и дооформянето на единния пазар. Посрещането на Меркел, която ще бъде приета и от кралица Елизабет Втора, е в рязък контраст с неотдавнашната визита на френския президент Франсоа Оланд, комуто бе предложен обяд в местна кръчма от Камерън, преди да даде слабо посетена пресконференция за англо-френското сътрудничество в отбраната.
За разлика от Оланд, кйто отхвърля призивите за скорошно преразглеждане на европейските договори, Меркел гледа по-позитивно на идеята, макар че настоява всяка промяна в договорите да се фокусира върху по-дълбоката икономическа интеграция на еврозоната. В предизборния манифест на нейния Християндемократически съюз от миналата година все пак бе записано „известно репатриране на власт" от Брюксел към членките.
Официални лица посочиха, че правилата на ЕС за свободно придвижване ще обсъдени при визитата, като и двамата лидери са на позицията, че трябва да бъде ударен „социалният туризъм".
Ще бъде обсъдено и разпределението на ключовите позиции в ЕС след изборите за европарламент през май, както и кризата в Украйна.
По „ИЮ Обзървър"

Станете почитател на Класа