Украинската армия е разделена относно протестите

Украинският президент Виктор Янукович едва ли ще използва армията срещу протестиращите въпреки притесненията на опозицията от незабавна намеса, главно защото лоялността на редовите войници може да бъде поставена под въпрос. "Ядрото на армията се състои от млади хора, които са израснали в независима Украйна. Те са членове на младото поколение, което се чувства близко до вълненията на Майдана. Представителите на висшето командване основно са генерали и офицери, които са израснали в съветски времена с определена дисциплина и са готови да се подчинят на всяка заповед, но по-ниските нива на армията изпитват финансови и социални затруднения", казва Валентин Бадрак, директор на Изследователския център за армията, демилитаризацията и обезоръжаването в Киев.
Опозицията предупреждава седмици наред, че Янукович се подготвя да наложи извънредно положение, като извади армията на улицата, с което ще предизвика притеснения по цял свят. Перспективата за това стана още по-ясна в петък, когато армията призова Янукович да предприеме "спешни мерки" за прекратяване на кризата.
От обявяването на независимостта на Украйна от Съветския съюз през 1991 г. армията винаги е заемала неутрална позиция. Въоръжените сили не взеха страна и по време на продемократичната Оранжева революция от 2004 г., когато според опозицията изборите са били компрометирани. Според Бадрак, налагането на извънредно положение "ще бъде практически невъзможно" заради ниския морал на една държава, в която армията има малък авторитет.
"Армията е в окаяно състояние. Служител с ранга на подполковник получава колкото касиер в супермаркет, около 300 евро месечно", казва той. Според Сергей Згурец, също военен експерт, призивът на армията към Янукович е "израз на лоялност" към президента. "Всъщност, армията е разединена", казва той. Началникът на оперативния персонал генерал Володимир Замана с по-отстъпчив тон заяви, че "никой няма правото да използва въоръжените сили, за да ограничава правата на гражданите". "87% от армията подкрепят Янукович", казва министърът на отбраната Павло Лебедев. "Това означава, че 13% от армията не подкрепят крайните методи и военните действия за прекратяване на протестите. Дори предвид натиска на "царя", това е добър резултат. Зная, че въпреки сложната ситуация има честни служители във въоръжените сили, които не се подписват под това. Зная и за няколко случая, в които висшето ръководство ги е уволнило", каза бившият министър на отбраната и настоящ член на опозицията Анатоли Гриценко пред АФП.
По АФП и БГНЕС

Станете почитател на Класа