10-те най-печеливши банки в Европа за последното десетилетие

Майсторите в банковото дело в последните 10 години идват от север. Шест от 10-те банки, реализирали най-добри печалби за последното десетилетие, са от Скандинавския полуостров. Изненадващо, германски банки не фигурират в топ 10 на класацията.

Информационната агенция Блумбърг публикува класация на най-добре печелещите банки в Европа. При изготвянето на класацията са взети впредвид реализираните от банките печалби през последните 10 години, съотнесени към поетия риск за същия период.
 
10-то място се заема от единствената банка от немско говорящия свят, попаднала в топ 10 на класацията- австрийската Erste Bank. Тя е водещата сред банките в Австрия и е най-стария съществуващ кредитен институт в страната. Средната реализирана от банката печалба, съотнесена към поетия риск за последните 10 години, възлиза на 0,43%.

На 9-то място се намира шведската банка Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), която е реализирала рисковосъотнесена печалба от 0,78%.

8-мо място е за испанската Banco Santander, чиято печалба за последните 10 години, изчислена на базата на поетия от банковите инвеститори риск е 1.05%.

7-мото място в класацията на Блумбърг е за HSBC. Гигантът в банковия свят със седалище в Лондон, който според класацията на CNN от 2011 година е сред 50-те най-големи компании в света, е реализирал средна рисковосъотнесена печалба за последните 10 години от 1,35%.

На 6-то място е друг представител на Швеция – Swedbank, една от най-големите банки в Северна Европа. Нейната рисковосъотнесена печалба за последното десетилетие е 1,76%.

На 5-то място намираме още една банка от Скандинавието – норвежката DNB NOR. Със седалище в Осло и рисковосъотнесена печалба от  4,09% банката заслужено заема петото място в класацията на Блумбърг и се утвърждава като лидер във финансовите услуги в Норвегия.

4-та позиция се заема от шведската Nordea Bank . С 4,42% най-голямата банка в Северна Европа остава в подножието на медалите и отстъпва престижните лидерски позиции на  една британска и други две скандинавски банки, които са прескочили прага от 5%.

На 3-то място, с 5,06 % е лондонската  Standard Chartered. Банката реализира по-голямата част от печалбите си на територията на Азия и с резултат от над 5% заслужено получава бронзовия медал на Блумбърг.

2-ро място заема поредната шведска банка в класацията - Svenska Handelsbanken. С рисковосъотнесена печалба от 5,07% и една от най-големите филиални мрежи в Европа, банката е сред най-успешните на Стария континент.

На 1-во място, изненадващо, но напълно заслужено не е банка от Швеция, а от Финландия.  Pohjola Bank, със седалище в Хелзинки, е кооперативна банка, към която принадлежат повече от 200 местни банкови института. С резултата си от 6,75% финландците заемат безспорно първото място в Класацията на Блумбърг и са единствните надвишили прага от 6%.

По Ханделсблат

Станете почитател на Класа