Новата война в Азия ще е заради водата

Близкият Изток планира да внася питейна вода от Южна Америка и спешно създава нейни стратегически резерви, съобщи "Гласът на Русия". Индия и Пакистан могат да конфликтуват заради водата. Експерти предупреждават, че недостигът на вода в Азия може да провокира нови войни на този континент.
Затварянето на Ормузкия пролив, за което постоянно плаши Иран, се асоциира преди всичко със световния петролен колапс. Междувременно, за редица монархии от Персийския залив това е заплахата да останат без вода. По-голямата част от консумираната в Саудитска Арабия, Кувейт. Катар и Обединените Арабски Емирства питейна вода се внася именно през Ормузкия пролив.

По време на първата война в Персийския залив войските на Саддам Хусейн нанесоха удар по пречиствателните заводи. Сега има опасност, че същото ще стане и в случай на конфликт в Ормузкия пролив. Затова в региона се създава проект за единна тръбопроводна мрежа, която да свърже пречиствателните заводи и ще заменя националните водопроводни мрежи в случай на тяхното поразяване.

Още е по-зле положението в Южна и Юго-Източна Азия: там някои страни вече изглежда са готови да се бият за реки. Индия и Пакистан, три пъти воювали помежду си, се оказаха пред прага на пореден конфликт за водни ресурси. Исламабад обвинява Делхи във „воден тероризъм” – източване на вода поради строителството на ВЕЦ на граничната река Индия. А значи – и в опит да лиши съседката от вода за поливане и в подкопаване на нейната икономика.

Междувременно, Китай е готов да даде на Индия симетричен отговор. Неговите хидроенергийни проекти на Брахмапутра и други реки в Тибет могат да лишат от вода милиони индийски селяни. Експертът Дмитрий Мосяков в интервю за "Гласът на Русия" отбеляза, че аналогичен проблем отдавна стои пред Лаос, Камбоджа, Виетнам и Тайланд. Те се сблъскаха с проблема на недостиг на вода поради строителството от Китай на диги за ВЕЦ на Меконг:

- Конфликтите около прясната вода в тези региони – имайки предвид темповете на увеличаването на населението, растежа на икономиката и консумирането на вода – стават много сериозни фактори, изострящи положението. Тук се искат, сигурно, някакви сериозни международни усилия за формиране на определено право за разпределяне и ползване на водните ресурси.
Азиатският континент през последните 20 години постигна впечатляващ просперитет, а сега е и най-динамично развиващ се регион в света. Така че му е напълно по силите да намери адекватен отговор и на това предизвикателство за безопасността и благополучието на азиатските страни.

Станете почитател на Класа