Христиан Даскалов, главен секретар на Националното представителство на студентските съвети: Проблем са стажовете в администрацията

В годините на прехода компаниите инвестираха по-скоро в бързото си развитие. С икономическите спадове и кризи нямаха възможност да се ориентират по-социално и отговорно към студентите. През последните години моите, на колегите, както и наблюденията на компаниите показват, че стажовете се увеличават и качеството им се увеличава. Проблем с това при бизнеса няма. Стажът като проблем на качествено ниво е в държавната администрация. Казвайки държавна администрация, не включвам колегите, които учат публична администрация, а също и много икономисти и студенти по право, които, както е известно, са преобладаващи. Стажовете не са развити достатъчно добре на качествено ниво, стои се пасивно, наблюдават се някакви процеси. В министерствата през лятото, когато различните администрации отиват в отпуск, се търсят буквално за месец-два и отново се вижда по-скоро фиктивно наблюдение, отколкото активно включване. Българската държава трябва по-осъзнато да подходи към стажовете в публичната администрация. Проблем е липсата на възможност на студентски практики в сферата на изкуствата. Ограничен е пазарът и няма възможност. По отношение на техническите специалности спокойно мога да кажа, че там проблемът е по-малък. Има няколко големи компании.
Има програми и няколко академии - инженерни, както и софтуерни компании от чужбина, които работят в България. Те не само предлагат стандартните практически стажове, а и предвиждат различни обучения и курсове, които завършват с изпит или създаването на някакъв проект. И на базата на това най-добрите продължават в компаниите.
Търсенето е по-голямо и предлагането е по-голямо. Има нещо негативно от страна на университетите, тъй като бизнесът невинаги среща отворени врати.

Станете почитател на Класа